Július legeslegutolsó napján Jászszentandráson az IPA, Nemzetközi Rendőrszövetség magyar szekciójának jászszentandrási szervezete immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a szarvasgombás ételek főző- és sütőversenyét az alapító Arthur Troop emlékére. A szarvasgombás főzőverseny természetesen Szarvasgombász Szövetség és Szarvasgombász Lovagrend részvételével valósult meg.

Hogy miért Jászszentandrás, miért szarvasgomba, hogyhogy rendőrök és na, de ki az az Arthur Troop?

Jászszentandrás a fekete nyári szarvasgomba országos és európai földrajzi értéktárba bejegyzett fővárosa. A faluban található továbbá a nemzetközi rendőrvilág nagy csodája, az egyedülálló, Arthur Troop IPA emlékpark és emlékmű.

Az IPA (International Police Association) Nemzetközi Rendőrszövetség egy barátságon alapuló szervezet, melynek tagjai a világ 5 kontinensén, jelenleg aktív és nyugalmazott rendőri erők közösségéből áll. Közel 100 országban mindegy 360 000 tagja van. Bármily furcsa a rendőrök nemcsak nyomozni, hanem barátkozni és szórakozni is szeretnek.

Arthur Troop 1935-ben csatlakozott az angol rendőrséghez, és a fenti célok jegyében 1950-ben megalapította az IPA-t, mely mára a világ egyik legjelentősebb szervezetévé vált. A szervezet mottója „Servo per Amikeco”, azaz „Barátsággal szolgálni”.


Arthur Troop emlékműve

Így alkalom és lehetőség nyílik a világ több mint 100 országát átszövő barátság és együttműködés jegyében létrejött IPA (International Police Association) szervezet találkozóinak megrendezésére. Az itt megrendezett találkozók célja többek között a szarvasgomba népszerűsítése, az IPA baráti kapcsolatainak ápolása és a közösségi élmény. A jászszentandrási hagyományoknak megfelelően mindez természetesen összekötve a szarvasgombával és a másik nagy kohéziós közösségi érzéssel, az együtt főzéssel-evéssel.

Nos, a hétvégén a faluban az egy lakosra eső rendőrök száma bizonyára világcsúcsot döntött. A baráti rendőr találkozóra az ország számos pontjáról, például Mezőtúrról, Szegedről, Kőszegről, sőt még a határon túlról, Romániából és Szlovákiából is érkeztek csapatok. A nemzetközi brigádok aránya pedig megközelítette a 30 %-t.

Jászszentandrás vendéglátóként a helyi Termálfürdő és Kemping területén biztosította a helyszínt, sőt, hogy még színesebb legyen az esemény, falunappal lett összekötve.

Kolláth Bálint polgármester megnyitja az eseményt

A szarvasgombás főzőversennyel párhuzamosan zajlott a falunapi főzőverseny a strandon, ahol sertés, marha és birkahúsból készült ételek rotyogtak a bográcsokban. A programokhoz kapcsolódva nyílt meg Igrényi Sándor természetfotó kiállítása a Helytörténeti Gyűjteményben. Helyi fellépők műsora, óriásbuborék show, kutyás bemutató, életmódtanácsadás és helyi termékek vására gazdagította a falunapot. Fellépett Nyertes Zsuzsa, a Kelemen Kabátban zenekar és a Karthago együttes, és a termál kempingben a vendégek örömére medencék éjjel is üzemeltek. A rendezvényt megtisztelte Pócs János országgyűlési képviselő és Borbás Zoltán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés alelnöke.

Nemhiába volt rendőresemény, ezért bűnmegelőzési programok, rendőrségi fegyver és önvédelmi bemutatók színesítettek az eseményt. A HM Jász-Nagykun-Szolnok megyei tagtoborzó irodája fegyverzetbemutatót tartott. A megyei főkapitányság pedig bűnmegelőzési bemutatott programot szervezett. Szintén a megyei rendőrfőkapitányság közlekedési-, balesetmegelőzési bemutatót tartott és tesztlapokkal segítette az érdeklődők közlekedésbiztonsági tudatosságának fejlesztését. A programon a rendőrség jól ismert és népszerű „Házhoz megyünk!” projektjében bűnmegelőzési standot működtettek a rendőrök. Itt a vagyonbiztonságot fontosnak tartó látogatók beszélgethettek a rendőrökkel a megelőzési lehetőségekről. A szarvasgomba napon az egyenruhások bemutatták a Mobil Bűnmegelőzési Centrum kisbuszát is. Az érdeklődők kipróbálhatták az ittas és bódult állapotot szimuláló ún. „részeg szemüveget”, valamint KRESZ és bűnmegelőzési totók kitöltésével tesztelhették tudásukat.

 

 

 

 

 

Természetesen a külföldi vendégek nem csak egy napra érkeztek. Kirándulásokat tettek a környéken úgymint bogácsi pincesoron és fürdőben,

 

Tibolddarócon a Szucskó Pincében 

Másnap délelőtt a Tarnamérai rendőrmúzeum volt a célpont.

Tarnaméra Rendőrmúzeum, Andrássy kastély, a világ legnagyobb egyenruha gyűjteménye, rendőr fegyverek, relikviák.

A kirándulásokat Szarvasgomba lovagok és egyben IPA pártoló baráti kör tagok, – Szenyei László szervezte és László Sándor segítette.

 
A kirándulások képei

A vendégek emellett megtekinthették a világon egyedülálló szarvasgomba múzeumot, ahol tárlatvezetéseket Till Ervin múzeum igazgató és Till Emőke tartották.

Jászszentandrási Szarvasgomba Múzeum tárlata

A versenyt megelőző este

 • A helyi Jászszentandrási IPA elnöke, Dr. Lukács Gusztáv ny. r.ezredes,
 • Stuchlik László a Szent László Szarvasgomba Lovagrend lovagja, az IPA Magyar Szekció aranydiplomása, az Első Magyar Triflász Emléktár megalkotója, és felesége Stuchlich Katalin, valamint a
 • Szarvasgombaszövetség képviseletében Szenyei László szarvasgombalovag, az első Magyar Szarvasgombaszövetség alelnöke, a Jászszentandási IPA baráti kör tagja

lecsós batyu-bál- bulit szervezett az Arthur Troop emlékmű tövébe a külföldi vendégek számára. A vendégek szórakoztatásáról Kecskés Sándor operaház örökös tagja versekkel és dalokkal gondoskodott.

Kecskés Sándor előadóművész

A lecsót a híres-hírhedt lecsókirály séf, – Soucz Ferenc prezentálta.


Balra Soucz Ferenc, jobbra zászlót tartva dr Lukács Gusztáv

És íme a lényeg a szombati verseny:

Harmincegy csapat vett részt a főzőversenyen, ami nagyon jó arány a pandémia után – mondta Dr. Simon Tamás, a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere. Hozzátette: öt kategóriában díjazták a csapatokat és különdíjakat is kiosztottak. A mesterszakácsokból álló zsűri az értékeléskor figyelembe vette az ízvilágot, a főzőhely tisztaságát és díszítettséget, valamint az ételek tálalását is.

Számos csapat profi szakembergárdával egészült ki. A Bács-Kiskun megyei IPA főzőcsapatot egy teljes buszt megtöltő segéd- és drukker keménymag kísérte és tavalyi vándorkupát ők hozták vissza, remélve hogy megvédik. A felvidéki Érsekújvárról érkezett csapatnak szinte minden díjkategóriában sikerült helyezést elérnie. Az IPA Szlovák Szekciójának elnöksége is csapatot állított és 2 alelnökkel is képviseltette magát a versenyen. A felvidéki Légről Bódis Róbert Szabadtűzi Lovagrend vezetésével érkezett versenycsapat. A messziről érkező szlovákiai és romániai csapatokon kívül Magyarország legtávolabbi pontjairól is érkeztek versenyzők pl a Vas megyei Kőszeg IPA csapata, vagy a Szabadtűzi Lovagrend Kapuvári csapata. A legtöbb és legnagyobb elismerést a Tápióságért és Hagyományaiért Egyesület söpörte be. Nem hagyható ki azon apró figyelmesség sem, hogy a strand területén a „kis Csilla Fagyizó” -ban, szavasgombás (Terfézia) fagylaltot is árultak a rendezvény idején.

A sajtó és a média is jelen volt

Anyagaikat átvettük, felhasználtuk mi is beszámolónkban.

Verseny, ízek, élmények…

Először is, hála az égnek és a versenyt megelőző reggeli zivatarnak a versenyzőket és a látogatókat nem tette próbára az előző napok hősége. Azonban nehéz megmondani, hogy kényeztetés, avagy kínzás volt-e az az illat- és ízkavalkád, amely a versenystandok látogatóit fogadta. Versenyzők kitettek magukért és az érzékeinket próbára-téve ízekben, technológiákban, ötletekben elmentek a falig.

Az IPA romániai szervezete már nem először képviseltette magát a főzőversenyen. – Már ötödik alkalommal veszünk részt a rendezvényen, ami mindig jó hangulatban telik – mondta el Marian Dumbrean. Azt is elárulta, hogy a hús az első romániai Galloway típusú (ősi ritka kistestű skót húsfajta) gulyából származik a marha, amelyik életét áldozta a közjóért. Különleges marhagulyást készítenek szarvasgombával fűszerezve, puliszkával. Annak ellenére, hogy nálam a nagyom magas helyezést értek volna el, a zsűri most csak a „Legszebb tálalás” díjjal jutalmazta román barátainkat.

Néhány méterrel odébb a jövő szakácsai próbálgatják szárnyaikat és a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolájának csapata igazi ínyencséget és különleges desszertet alkotott. „Karamellben pácolt céklát, szarvasgombás tésztát és roston sült bélszínt készítünk „avatott be a részletekbe Szekeres Ádám, az iskola tanulója. Desszertnek pedig 1978-as évjáratú rosé borral és „fekete gyémánttal”, azaz jászsági fekete szarvasgombával, ízesített vaníliafagylalt kerül a zsűri asztalára. Nem hiába, hiszen az adott kategóriában ez vitte a pálmát.

Természetesen ne feledkezzünk meg a vándorkupa idei „bitorlóiról” sem a Szabadtűzi Lovagrend Tápióságért és Hagyományaiért Egyesület csodálatos ételsorával diadalmaskodott összesítésben és így ők vihették haza a vándorkupát. Íme az ételsoruk és helyezéseik:

 1. Előétel: Cukkini krémleves buggyantott tojással, cukkini ropogóssal, reszelt friss szarvasgombával, kategória helyezés: 1. hely
 2. Főétel: Rozé kacsamell vajban sült polentával, sült gombával szarvasgombás vajjal, friss pikáns cukkini csíkokkal, fűszeres sertésszűzérmékkel, reszelt friss szarvasgombával, kategória helyezés: 2. hely
 3. Otthon készített desszert: Szarvasgombás csokiganache-vel bevont grízes, cseresznyezselés álom, friss szarvasgombával tálalva, kategória helyezés: 1. hely
 4. Helyben készült desszert: Szarvasgombás csokoládé krémmel töltött palacsinta, csokoládéba forgatott málnával, ribizli szörppel és reszelt friss szarvasgombával tálalva, kategória helyezés: 3. hely

Szabadtűzi Tápiósági csapat begyűjtött díjai

A szarvasgombászok is természetesen megmutatták, hogy mire képesek.

 1. A Magyar Szarvasgombász Szövetség képviseletében Dr Mészáros István szarvasgomba lovag és Kiskunsági Triflász Egyesület elnöke., Mészárosné Pankovics Éva, és Mester Miklós Kiskunsági Triflász Egyesület alelnöke.

  • Előétel-Leves: Sárgadinnyeleves homoki szarvasgombával, áfonyalikőrrel, fehérborral és homoki szarvasgomba pálinkával ízesítve és mentalevéllel díszítve, saját héjában.
  • Főétel: Főtt szürke-marhanyelv tartármártással, főtt fürjtojással, salátával és füstölt, pácolt fürjtojással díszítve.

  • Desszert: Képviselőfánk homoki szarvasgombás krémmel töltve, ribizlilekvárral díszítve.

  • Falunapi főzés: Őzcomb párolva-sütve sült krumpli kovászos uborka.

A Magyar Szarvasgombász Szövetség csapata a zsűri különdíját érdemelte ki. Széleskörű szarvasgomba és gasztronómiai ismereteiket pedig fölényes gasztro-totó győzelmükkel igazolták.

2. A Szent László Szarvasgomba Lovagrend csapata Szenyei László szarvasgomba lovag és Első Magyar Szarvasgombász Egyesület alelnöke, Barbócz Mónika és László Sándor szarvasgomba lovag is teljes menüsor repertoárral állt ki és sikeresen szerepelt az alábbi menüsorral::


A díjeső, amely még nem ért vándorkupát

  • Előételek: Gorgonzolás-mascarponés farfelle tészta körtével, pirított dióval és terfézia szarvasgomba forgáccsal. Az előételek-levesek kategóriájában III. helyezést ért el, valamint az Ízvadász Gasztronómiai Egyesület által felajánlott legizgalmasabb ízkombinációjú étel különdíját nyerte.

Aki szeretné a receptet, az kattintson

  • Főétel: Banánlevélben sült „teljes” oldalas (oldalas „Ribeyes-cut” dagadóval, karajjal), parmezános szarvasgombás krumplipürével, sült céklával, és szarvasgomba kaviárral, hogy arra még Heston Blumenthal, a molekuláris gasztrómia atyja is csettintett volna. A főételek kategóriájában elsöprő győzelmet aratva I. helyezést ért el.

Hogy a kulisszatitkokhoz kissé közelebb engedjük az érdeklődót, íme egy kis videó a szarvasgomba kaviárról, – de mi persze másképp (jobban) csináltuk…, – hogy hogy, egyenlőre titkos, nem áruljuk el.-)), de lehet próbálkozni kisezerszer.

  • Otthonról hozott szarvasgombás finomság: Terfézia szarvasgombás főzött krémmel meggyes gyümölcsálom és szintén Terféziával készült madártejszelet.

Az otthonról hozott desszertjeink még jobban szerepeltek, mint a helyben kreált csodánk és a zsűri különdíját érdemelte ki a kategóriájában.

  • Desszert: Dinnye „steak” (rózsaszínre sütött steak-nek látszó), csokimázba mártott calvadoson sült körtével és terfézia öntettel. Sajnos a képek sem a mieink, és ha az íz nem is, de a látvány tényleg elmaradt a várakozásainktól.

  • Falunapi főzés: Gombásfüles, Bográcsban készült vargányás csiperkés pörkölt lapockából és csülökből, malacfülben tálalva. Sajnos nem került megmérettetésre, mert a kapkodásban fókuszt vesztettünk és elmulasztottuk időre leadni bírálatra.

Győzelem és köszönjük a Filmakadémiának…és

A díjainkat a zsűri örömére és megelégedésére csapatunk hölgytagja vette át.

Hagyományokkal ellentétben összetett díjat, a gyönyörű vándorkupát sem nem az IPA, sem a Szarvasgombás csapatok (azaz mi) nem tudták megszerezni, hanem az most a Tápióságba vándorolt ideiglenesen. Gratulálunk Nekik! Ezért verseny a verseny. Jövőre visszavárjuk őket és a kupájukat a visszavágón. Köszönjük a csapatoknak és mindenkinek a részvételt, a gondos felkészülést, a szervezést.

És akik a többnapos rendezvényért a legtöbbet tették:

 • A verseny megszervezése, kihirdetése: a Jászszentandrási IPA elnöke, Dr. Lukács Gusztáv ny.r.ezredes, továbbá reprezentációs szarvasgombás készítmények (ágyas pálinka, füstölt fürjtojás)

Dr Lukács Gusztáv

 • A keretrendezvényt, falunapot, a falu támogató infrastruktúráját, a Termálkempinges helyszínt biztosította: Kolláth Bálint jászszentandrási polgármester
 • Az IPA park és emlékmű szellemi atya, alapító tagja, a terület adományozója: Stuchlik László a Szent László Szarvasgomba Lovagrend lovagja, az IPA Magyar Szekció aranydiplomása, az Első Magyar Triflász Emléktár megalkotója, és felesége Stuchlich Katalin, valamint a
 • A főzőverseny fekete nyári szarvasgomba alapanyagát biztosította, szarvasgombás reprezentációs finom falatokat (sajtok, pesztók, chutney-k) nyújtotta, kiegészítő programokat (kirándulások külföldi csapatoknak) szervezte: a Szarvasgombaszövetség képviseletében Szenyei László szarvasgombalovag, az első Magyar Szarvasgombász Egyesület alelnöke, Jászszentandrási IPA baráti kör tagja
 • Az International Police Association (IPA) Magyar Szekció Jászszentandrási Szervezete, Egyesülete, Baráti köre: Kovács Béla (étkeztetés, ellátás) Nagy Csaba (ellátás), Kertész Zoltán (szarvasgombás fagylalt), Csontos Mária (szervezés, ellátás), Kobela Jenő (Ellátás, támogatás), Kócián Sándor (hintóztatás, ellátás)
 • Dr. Simon Tamás ny. r. dandártábornok, a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere, zsűri felállítása bírálatok díjazás lebonyolítása.
 • Lovasi József az IPA Közép-Magyarországi Egyesülete Elnöke
 • IPA Magyar Szekció Elnöksége, és Juhász Ferenc r. ezredes főtitkár
 • Jászszentandrás Önkormányzata, és dolgozóik
 • Szent László Szarvasgomba Lovagrend és lovagjai
 • Magyar Szarvasgombász Szövetség, Első Magyar Szarvasgombász Egyesület, Kiskunsági Triflász Egyesület tagszervezetei és tagjai
 • Dr. Bratek Zoltán a Magyar Szarvasgombász Szövetség elnöke, a Szent László Szarvasgomba Lovagrend nagymestere. Gotlands Tryffel Akademi lovagja, az Első Magyar Triflász Emléktár Baráti Körének szakmai vezetője
 • László Sándor Szarvasgomba lovag, szarvasgombás reprezentációs ajándékok (Terfézia bonbon) nyújtása, kiegészítő programok logisztikai (szállás, szállítmányozás, élelmezés, ellátás) támogatása
 • Dr Mészáros István Szarvasgomba lovag, Kiskunsági Triflász Egyesület Elnöke.: Terfézia szarvasgomba biztosítása és szarvasgombás finomfalatok (reprezentáció) a főzőversenyre.
 • Szabadtűzi Lovagrend,
 • Till Ervin és Till Emőke Szarvasgombamúzeum igazgató
 • IPA Parlament Őrség, Lisóczki László r.dandártábornok és csapata
 • Veterán Rendőrök Országos Szövetsége, Dr Havasi Zoltán ny r. dandártábornok, szövetség elnök
 • Gasztroturizmus Egyesület
 • Kecskés Sándor előadóművész, „csak” verselget és dalolgat Szarvasgombász Szövetség meghívására
 • Jász-Szó Alapítvány, Jászszentandrás,
 • IPA Közép-Magyarországi Egyesülete,
 • IPA Heves Megyei Egyesülete,
 • IPA Debreceni Egyesülete.
 • IPA Bács-Kiskun Megyei Egyesülete,
 • IPA NAV. Egyesülete.

Na de nézzük végül az eredményeket részletesen:

VIII. Szarvasgombás Ételek Főző- Sütőversenye ARTHUR TROOP Jászszentandrás, 2021. július 31. EREDMÉNYÉNYEK

2019. után sikerült újra megszervezni és megrendezni VIII. Szarvasgombás Ételek Főző- Sütőversenyt ARTHUR TROOP emlékére. Előzetesen 32 csapat jelezte a részvételét, 31 csapat küldte el a jelentkezési lapját. Végül is 24 csapat jelentkezett a zsűrinél étellel, 5 csapat csak süteményt hozott, 2 csapat nem érkezett meg a versenyre.

A versenyen a Szabadtűzi Lovagrend 7 tagja és 2 térségi gasztronómiai tekintély zsűrizett.

Tagjai :
Elnök: Schwarcz András, Venesz díjas mesterszakács, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Szövetségének alapító tagja
Tagok: Dózsa György, Venesz-díjas, Schnitta-díjas és Életműdíjas éttermi mester, szakoktató, Csányi Sándor, a magyar gulyáskirály, Wilhelm György, szakoktató, címzetes mesterszakács, Sztankó Henrik, mesterszakács, Adamik Lajos, népi hagyományőrző Csizi Sándor, a Lovagrend vizsgázott zsűritagja, egykori vendéglős vállalkozó, dr. Simon Tamás, a Szabadtűzi Lovagrend nagymestere, Magyar Gasztronómiáért érdemérem birtokosa Lovasi József, Népi sütő-, főző, hagyományőrző mester, a Szabadtűzi Lovagrend Nagytanácsának tagja

Gasztronómiai Totó: 22 csapat adta le
1. Magyar Szarvasgombász Szövetség
2. IPA MSZ Országgyűlési Őrség Önálló Tagszervezet
3. IPA Bács-Kiskun Megyei Szervezet

Hozott sütemények: 19 csapat 32 féle süteménnyel
1. Tápióságért és Hagyományaiért Egyesület
2. Ízvadászok Kapuvár
3. IPA Bács-Kiskun Megyei Szervezet
különdíjak:
• IPA Jászszentandrás Elnökség Csapata
• Szent László Szarvas gombász Lovagrend.

Helyszínen készült szarvasgombás ínyencségek: 19 csapat
1. díj Szegedi Sz.C. Mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola és Gar.Centr.
2. díj Szabadtűzi Lovagrend Robi Team
3. díj Tápióságért és Hagyományaiért Egyesület
különdíjak:
• IPA Jászszentandrás Mezőtúri csapat
• IPA Szlovákia Érsekújvár

Levesek/Előételek: 23 csapat különdíj:
1. Tápióságért és Hagyományaiért Egyesület
2. Ízvadászok Kapuvár
3. Szent László Szarvasgombász Lovagrend
Különdíjak:
• IPA Jászszentandrás Mezőtúri csapat
• IPA Szlovákia Országos Elnökség
Ízvadász Gasztronómiai Egyesület legizgalmasabb ízkombinációjú étel különdíja: Szent László Szarvasgombász Lovagrend

Főételek kategóriája: 22 csapat
1. Szent László Szarvasgombász Lovagrend
2. Tápióságért és Hagyományaiért Egyesület
3. Ízvadászok Kapuvár
Különdíjak:
• IPA MSZ KMSZ Haspárti Team
• IPA Szlovákia Országos Elnökség

Nem Szarvasgombás ételek kategóriája: 19 csapat
1. Szabadtűzi Lovagrend Robi Team
2. IPA Jászszentandrás BK. Hintósok
3. IPA Vas megyei Szervezet Kőszegi csoport
Különdíjak:
• IPA MSZ Bács-Kiskun megyei Szervezet
• IPA MSZ KMSZ Haspárti Team

A legvidámabb csapat: IPA Szlovákia Érsekújvár
Legszebben díszített főzőhely díja: Szabadtűzi Lovagrend Robi Team
Legszebb tálalás díja: IPA Románia Medgyes/Medias
Közönség díj: IPA Szlovákia Érsekújvár

Vándorkupa összetett győzelem: Szabadtűzi Lovagrend Tápióságért és Hagyományaiért Egyesület