Luxus, high society, haute cuisine, – miért is? Sokan vagyunk, akiknek nincs Patek Philip órája, Ferrarija, 60 lábas jachtja, saját felhőkarcoló-tornya és trópusi szigete, – de mégis úgy érzem, hogy némi magyarázattal tartozom, főként akkor, ha belátom Magyarországon magamat, a közgondolkozást és elitünket, értelmiségünket és felmenőinket tekintve mind plebejus gyökerekkel rendelkezünk.

Valószínűleg egyikünket sem kergették az asztal körül aranykanállal a szájában, hogy „márpedig megeszed fiam Hyppolit chéfünk által ajánlott szarvasgombás menüt, és hogy a 1955-ös DoM Perignon-t pedig mindenképpen beluga kaviárral kell fogyasztani”.

Nyári Fekete Szarvasgomba, Tuber Aestivum

Nos háborogjunk egy kicsit, hogy Gazdagisztánban, hogyan folyik a habzsi-dőzsi és melyek a legdrágább ételek! A jobb összehasonlíthatóság érdekében forintra és kilogrammra kiszámítva, ár szerint táblázatba szedtem. Annyit azért elárulhatok előre, hogy a szarvasgomba és a csokoládé, az bizony előkelő helyen szerepel. Luxusnál is luxusabb szarvasgombás csoki a trüffelek-trüffele az egyik legmagasabban árazott étkek egyike. A szarvasgombák pedig mind beleférnek a top 25-ös rangsorba.

Albai Fehér Szarvasgomba, Isztriai Fehér szarvasgomba, Tuber Magnatum

Kis magyar hazánkon merengve, azt is láthatjuk a Magyarországon felelhető szarvasgombákon kívül egyéb magyar élelmiszer alapanyagok is beleférhetnének, megfelelő marketinggel támogatva ebbe a sorba. Ott a szerb szomszédkoma szamársajtja, a magyar mangalicából készült ibériai serrano sonka, vagy hát ne is említsem, – hogy a „szomorú” magyarliba májából töredékáron lehet még csak pástétomot nyerni.

Caja Foie tarrina blanco, Libamájpástétom, spanyol libától, aki boldogan adta a máját

A kiragadott példák dokumentált rekordárai az adott termékeknek. Természetes be lehet szerezni olcsóbban is, ha nem az árverési transzba esett japán orra elől akarjuk elhalászni a tételt egy aukción. Önkényes volt a választásom a legdrágább delikát ételek kijelölésében, az árak függnek az egyes termékek adott évi „árfolyamától” a különböző devizák váltásától, az egyes aukciók ártébolyától. (…), de egy biztos ezek igazán drága falatok!

Íme a lista és néhány sor magyarázat az egyes tételekhez (A csokis és szarvasgombás rekordereket; 7,8, 10 12, 15, 19, 23):

Hely Delikát Ár (Ft) HUF/kg
1 Macallan 55-year-old Single Malt Whisky, Burj Al Arab, Dubai 16 500 000 HUF/liter
2 Yubari King sárgadinnye Hokkaidóról, tökéletes darab árverési ára 15 600 000 HUF/kg
3 1996 Dom Perignon Rose Gold Methuselah 14 700 000 HUF/liter
4 Caviar House & Prunier beluga kaviár 9 626 550 HUF/kg
5 Kékúszójú tonhal 3 312 000 HUF/kg
6 Romanee-Conti Grand Cru (Wine) 3 285 900 HUF/liter
7 La Madeleine au Truffe, A “trüffeltrüffel” 1 700 000 HUF/kg
8 Tuber Magnatum 1 675 000 HUF/kg
9 Ayam cemani chicken, indonéz fekete csirke 750 000 HUF/kg
10 Fekete téli szarvasgomba 619 750 HUF/kg
11 Szerb füstölt szamár sajt 612 249 HUF/kg
12 Szarvasgombás Golden Araucana posírozott tojás  600 000 HUF/kg
13 Angelito Araneta, Jr.’s Sushi Roll 600 000 HUF/kg
14 Matsutake gomba (japán) 600 000 HUF/kg
15 Margo’s Golden Pizza fehér szarvasgombával, vizibivaly mozzerellával és arany levél fóliákkal 540 000 HUF/kg
16 Libamáj pástétom boldog libától (spanyol) 357 338 HUF/kg
17 Densuke black watermelon 355 797 HUF/kg
18 Sautéed Hop Shoots, Komló rügy, vagy Komló spárga 335 000 HUF/kg
19 Summer Truffle (Tuber Aestivum) 301 500 HUF/kg
20 Terfézia édes Homoki Szarvasgomba 301 500 HUF/kg
21 The Golden Opulence Sundae 300 000 HUF/kg
22 Kobé Wagyu marha (japán) 240 000 HUF/kg
23 To’ak chocolate bar 212 554 HUF/kg
24 Kopi luwak kávé 83 558 HUF/kg
25 Jamon Iberico de bellota 48 999 HUF/kg

 

Macallan 55-year-old Single Malt Whisky:Kifizette már Őkegyelmessége a legutóbbi 5 feleséget, amelyet 6 kontinensről válogattunk”? – „Nem inkább rendeltem egy italt”, – válaszolja a dubai sejk Burj Al Arab szálló teraszán whisky-jét kortyolgatva.

Macallan 55-year-old Single Malt Whisky, Burj Al Arab, Dubai

Csodálom, hogy a sort végül is nem a legtradicionálisabb tételek a pezsgő és a kaviár nyitják. A luxus legelcsépeletebb filmes kliséje, amikor a főhős Dom Perignon – t rendel, szakszerűen a legjobb évjáratból és egy kis kaviárt is  mellé, – hiszen egymás mellett hűtik őket a konyhában és ha az egyiket kiveszik, a másik bizonyára kiesik a kőre.

1996-Dom Perignon Rose Gold Methusela

Az már nem annyira nyilvánvaló, hogy milyen kaviárt kell rendelni. Kaviároknál fontos, hogy milyen tokféle, milyen kevés sóval (malo sol -malasol) készül. Mennyire egyöntetűek a szemek színre és méretre. Manapság a legritkább a beluga, azaz a magyar viza, amelynek ikrája a beluga kaviár. Természetben már szinte csak „fegyveres folyami őrnaszád – viza tok kombó”-ban fordul elő, úgy vigyázzák a legutolsó példányokat. Minél öregebb, nagyobb a hal és annál értékesebb a kaviárja. A világos szemek értékesebbek. Ezek után képzeljük el amikor egy albinó százéves öreg tok ikráját kínálják eladásra. Na ezt teszi Caviar House & Prunier, természetesen arany dobozban. Ez a híres Almas Caviar.

Almas Caviar, Caviar House  Prunier, Beluga ikra arany dobozban

La Madeleine au Truffe: Másik bejegyzésünkben hosszan értekeztünk a trüffel érteméről. Nos azt hiszem itt a megoldás, a trüffeltrüffel. Vagyis amikor csokiba burkolva valódi trüffelt rejtünk a trüffelbe. A csokitrüffelnek, általában nincs köze a valódi szarvasgombához, csokiburokba zárt párizsi, vagy ganache krém. Valahol mégis hallottunk róla, – hmm Terfézia trüffel bonbon?

La Madeleine au Truffe, Trüffeltrüffel, azaz trüffel a trüffelben

Madeleine-éknél azonban éppenséggel még ezen is túltesznek. Igazi Perigord szarvasgomba rejtőzködik középen, egyenest a délnyugat franciaországi Aquitániából. Perigord kilogrammja 5000 euro is lehet mérettől, minőségtől függően. Az apró Perigord 70%-os Valrhona csokiba van mártva, Indonéz vaníliával és olasz fehér szarvasgomba olajjal ízesítve. A „csokimester”, Mr . Knipschildt, a Connecticat-i műhelyében megrendelésre darabonként gyártja. 1 kg kb. 1,7 millió forint. Ennyi pénzért azonban 2 héten belül bárhova szállítja ezüst dobozkában, selyemszalaggal átkötve, cukorgyöngyökre helyezve.

Perigord téli fekete szarvasgomba, Tuber melanosporum

Nem is gondolnánk, hogy Magyarország szarvasgomba nagyhatalom. Magyar gombászok gyűjtik az erdőkben a szarvasgombát. Az olasz és francia vendéglőkben az asztalra kerülő szarvasgombás étkek 15-, rossznyelvek szerint 35%-a magyar szarvasgombán alapul. Különösen jelentős a nyári fekete szarvasgomba Tuber Aestivum, illetve a téli szarvasgomba Tuber Brumale előfordulása. Ugyan nekünk nincs a francia perigord-i fekete szarvasgombánk (Tuber Melanosporum) és ritka a piemonti-isztriai fehérszarvasgomba a Tuber Magnatum, de van TERFÉZIÁNK. A terfézia ára (függ csapadék, időjárás, gombászok, eszkimók és fókák száma) pont megegyezik mindig a Magyarországon gyűjthető szarvasgombák árával, ugyanis vagy azt gyűjtik, vagy a terféziát.

Édes homoki Terfézia szarvasgomba (Mattirolomyces Terfezioides, Tefezia Terfeziodes)

To’ak Chocolate az egy Ecuador-i frissen alapított cég, amely azt tűzte ki a magának, hogy a legdrágább csokit csinálja a világon . Jerry Toth (neve szerint magyar) and Carl Schweizer néhány eldugott ecuadori völgyből előszedett néhány kihaltnak vélt kakaóbab cserjét és feltámasztották a fajt, majd a különös szellemiségű és technológiájú fermentálás és pörkölési folyamat után sikerül elhitetni, hogy a valóban kitűnő csokoládéjukért (valós minőség nélkül nem megy a marketing) érdemes egy vagyont fizetni.

Ecuadori Toak Csokoládé

Yubari King sárgadinnye hibrid Hokkaidón: Yubari falu üvegházaiban terem. Japánok igen nagyra értékelik. Egy dinnye 50-100 dollár, de egy tökéletes darabért, – bármit is jelentsen ez egy dinnye esetében, – 26 000 dollárt is megadnak.

Yubari King sárgadinnye Hokkaidó,

Densuke fekete görögdinnye, sem maradhat le a sorról. Csak azért, hogy beláthassuk, hogy megveszekedett a japánok, akik gazdagok, imádják a szerencsejátékokat és az árveréseken nem hagyhatják, hogy a hasonszőrű japán sárgadinnyések (ellenvagány vörösingesek a grundon golyóznak) egy hibridgyümölccsel páváskodhassnak.

Japán Densuke fekete görögdinnye

Matsutake gomba (Japán): Továbbra is japcsiknál maradva, akik ősi szamuráj, gésa, tea, cseresznyefavirágzás ünnep hagyományok mellett különös jelentőséget tulajdonítanak egy gombának. Foltostönkű gyűrűspereszke egyedüli “nem-szarvasgombaként” befurakodott a “25-ös drágaságom élbolyba”. A matsutake fenyőgomba, a japán vörösfenyővel szimbiózisban (mikorrhiza gyökérkapcsolt) terem. No meg az összes komoly japán étterem étlapjára is felkerül, mert a híres kaiseki menükben kötelező szezonális kínálati elem. Egy néhány grammot kitevő gomba, akár 30 000 forintot is kóstálhat.

Japán Matsutake Foltostönkű gyűrűspereszke japán vörösfenyő mellől

A Japán Kobe szigetén wagyu marha, az olyan felsál, amelyik a legjobb legelőn tölti napjait, masszírozzák és énekelnek neki, talán ezért nem is gondolja, hogy a legdrágább steak tányérján végzi.

Kobé Wagyu marha (japán) ez az erezettség az erezettség

Golden Araucana Tojás: Chilei aurecana indiánok félvad tyúkjának kékeszöld tojása. New Yorkban a Tocqueville étteremben fél-lágyra posírozva, rizottó ágyon, tagliatelle tésztával, meghintve egy kis lila Perigord szarvasgombával kínálják. Egy adag 100 dollár, azaz 30 000 Ft, talán kissé borsos egy lágytojásért.

Inka araucana tyúk tojások láma ágyon omlettre várva

Hop Shoots, Komló Spárga: A komlótermesztésnél a lugasból, kordonból kihajtó friss hajtásokat visszametszik. A legkorábbi friss hajtások igazi csemegének számítanak, és nagy várakozás előzi meg a megjelenését, az első szállítmányok aukción kerülnek értékesítésre. 1 kg akár 1000 euró, azaz 250 000 forint is lehet. Felhasználása hasonló, mint a spárgának. Jobb bele sem gondolni a korsó sör árába ezentúl, ha ebből az értékből számolnánk vissza.

Sautéed Hop Shoots, komló rügy, vagy komló spárga

Margó Pizzériája Máltán jól kifundálta mivel legyen híres. Extrém árú pizzát kínálnak, Piemonti fehér szarvasgombával vízi bivaly tejéből készült mozzerellával. Ettől ugyan finom, de még nem elég extrém, tehát meg kell hinteni egy kis ehető aranyfóliával. Egy pizza ára: 1800 dollár.

Margo’s Pizzeria in Valetta, Malta

Romanee-Conti Grand Cru bor: Hiszek abban, hogy ez egy jó bor. Azonban azt gondolom, hogy azért ilyen drága mert az ára az egyik legfontosabb tulajdonsága, amiért végül egy gyűjtő, vagy fanatikus megvásárolja egy palackját potom 10 953 dollárért.

Romanee Conti Grand Cru palackok pincéből a gyűjtőknek

Angelito Araneta, Jr.’s Sushi Roll: Szusitekercsbe igazgyöngy, aranyfólia, gyémánt kerül. No meg, 12 éves érlelésű olasz balzsamecet, japán rizs, 70 éves ásványvíz (úgy értik, hogy annyi ideig tart, amíg átpréseli magát a kőzetrétegeken). És még muscovádo cukor (finomítatlan, vagy részben finomított sötét nádcukor), norvég lazac, rózsaszín lazac kaviár, uborka, mangó, libamájpástétom, füstölt, marinált és gőzölt tengeri uborka, valódi rákhús, vad sáfrány, vajjal elkevert majonéz. Külön gyönyör lehet a 12 db borsónyi Palawan igazgyöngy elroppantása. A gyémántot azt „nem tudom hova tenni”, de az elroppantás helyett a felső mellényzsebet javasolnám a „hová tenni kérdésben”.

Angelito Araneta, Jr.’s Sushi Roll, és 12 db borsónyi Palawan igazgyöngy felhelyezése

Kopi Luwak, más néven a civet coffee a világ egyik legritkább és legdrágább kávéja. A fene egye-igya a fránya ízlésüket, de a hírnevét az íze mellett a kávészemek speciális fermentálási eljárásának köszönheti. Az indonéz kávéültetvényeken kódorgó civetmacska nem afféle gyepmester által begyűjtendő jószág, hanem becses feladattal rendelkező kávéültetvényes munkatárs. Na, nem őt esszük meg meg, hanem a kakijából főzünk kávét.

Civet Macska

A kiscicus ugyanis előszeretettel fogyaszt kávészemeket, amelyet a szerződéses megbízása alapján félig emésztve átkerget csöppnyi bélrendszerén és potyadékként elhelyez a területen. Képzett ember kollégái pedig a különösen értékes adományokat hatalmas lelkesedéssel gyűjtik be, hiszen ez az alapanyaga a legdrágább kávénak.

Kopi luwak, civet coffee, Kávészemek civetmacska potyadékból

Kékúszójú Tonhal: Egyre ritkább fogásnak számít a hihetetlen sebességgel száguldó óriás vízi torpedó, amely a világ egyik legkeresettebb sushi alapanyaga. Egy japán étterem kitalálta, hogy a tokiói halpiac árverésén bizony ő lesz, aki a legtöbbet fizeti ezért a halért és 2011 óta minden évben ő hozza el a legnagyobb halat, folyamatosan emelkedő árverési rekordárért.

BlueFin Ton world record, Kékúszólyú tonhal árverési rekord 2019

A legutolsó 278 kg-os példányért átszámítva közel 1 mrd forintot fizetett. Kimura Kijosi, a Kiyomura cég elnöke, – aki szerényen csak Tonhalkirálynak nevezi magát, – találta ki ezt a marketing ötletet. Semmiképpen sem nevezném jó üzletnek, ugyanis a hal kb 15 000 adag sushira lehet elég. Méregdrágán árulva – pl., ha 1 sushi falat, 50 000 forint lenne,- sem jönne ki a hal bekerülési költsége, de a hírnévért természetesen potom pénz.

Jamon Iberico de bellota: A híres ibér makkoltatott disznó sonka, és bizony a mi mangalicánkból csinálják. A sonka 2 hét sópác után 3 évig érlelődik. A spanyolok leheletvékonyra szelve fogyasztják és az ára 100 dollár fontja.

Jamon Iberico de bellota: A híres ibér makkoltatott disznó sonka

Ass Cheese: Szamártej sajt, A balkán hegyei között még mindig nélkülözhetetlen a teherhordó szamarak használata. Na, ne csacsiskodj, nem öntik a lefolyóba a szamártejet, – főleg, ha egy vagyont fizetnek a sajtjáért a világ másik felén, 700 dollár-t 1 fontnyi sajtért.

Füstölt balkáni szamártej sajt

Golden Opulence Sundae: Pápához talán könnyebb audenciát nyerni, mint New Yorkban Serendipity 3 alatt hozzájutni ezen desszert költeményhez. Bejelentkezés, lista, rendelés után lehetőséget kap az emberfia-lánya, hogy kifizessen 1000 dollárt egy kis cukrászdai édességért, – már, ha van neki erre a célra.

The Golden Opulence Sundae, kóstolás előtt

Ayam Cemani jávai fekete tyúk különleges és ritka fajta. Egy lábosba való példány 2500 dollártba (564 ezer forint) kerül. A tolla, a szervei és a húsa is fekete, így nagyon különleges fajról van szó. A tyúkok színét egy különleges genetikai elváltozás, a fibromelanosis okozza. A genetikai elváltozás különösen nehézzé teszi a szaporítást tenyésztést, amely magyarázza a nagyon drága árat. A beavatottak szerint az íze, bármily meglepő, olyan mint a kapirgálós tanyasi tyúké.

Jávai fekete tyúk, a húsa is fekete

Számos különlegesség van még a világban amelyet megeszünk és mérhetetlen pénzt fizetnek érte. Minden egyes nap találhatunk új indokot és nehézséget, marketing elvet, amely az árat megszabhatja, de a legfontosabb azért mégis az, hogy az elérhető mennyiség és keresleti piac egy meghatározott szinten találkozik, amelyen létrejön az üzlet és a fent felsorolt, összes korábbi, a vevőt abszolút nem érdeklő tényezőtől (angol kifejezéssel: bullshits) függetlenül.

Ez a törvényszerűség, – még az ordító társadalmi igazságtalanságokat és egyenlőtlenséget is felülíró, – szabályként működik, – mármint kevesek azok, akik ezt meg tudják fizetni.

Azonban, ha az internet hálójában mégis fennakad valaki, aki szeretné megkóstolni, önmagát kényeztetni és mindezt megengedheti magának, akkor miért ne tegye, és miért ne járuljon hozzá, hogy ez az üzlet fennmaradjon és vele együtt esélyt kapjon néhány nagyon ritka dolog a fennmaradásra (pl mangalica, tenyésztett tok kaviárja, kihaltnak vélt kakaócserjék).

Illetve, ha mi magunk néha megengedhetünk magunknak ezekből a tételekből, miért ne tegyük, hogy kényeztetve tudatunkat és ízérzékeinket, kielégítsük kíváncsiságunkat. Persze annak biztos tudatában, hogy megfelelő egészséges józan hozzáállással a nagyi kapros túróslepénye, vagy az apóspajtás bográcsos slambuca ízélményben akár meg is előzheti e csodákat.