Szarvasgomba krimi járvány idején!

Pescasseroli városka hatósági embereinek végre sikerült fülön csípni egy 45 éves San Donato-i. szarvasgomba tolvajt. Az elfogáshoz drónok segítségét is igénybe vették. A férfit akkor érték tetten, amikor két kutyával és speciális szarvasgombavadász felszereléssel épp visszatért autójához. A férfi motozásakor hihetetlen mennyiségű 5 kg fekete téli szarvasgomba került elő, amelynek értéke a 3,5 millió forintot is meghaladhatja.
A gombát lefoglalták és a férfit járványügyi előírásokat is szükségszerűen figyelembe véve Alfedába szállították tesztelésre és kivizsgálásra!!!

A kihallgatásra a hatóság pescasseroli irodájában került sor, ahol szembesítették azzal a számtalan szabálysértéssel, amit elkövetett. Kezdve szarvasgomba gyűjtés szabályainak megsértésével, majd a természetvédelemi terület látogatási szabályaival, nem megfeledkezve az érvényes COVID-19 járványügyi előírásokról sem. Abruzzo vörös övezet, és a férfinak nem lehetett volna elhagynia a lazioi lakóhelyét.

Összegezve: ott szedett szarvasgombát, ahol tilos volt, ha lett is volna engedélye akkor is az engedélyezett 2 kg-ot messze meghaladó mennyiséget gyűjtött. Letért a kijelölt ösvényről és szabadon engedte szarvasgomba kereső kutyáit, ahol nem tehette volna és súlyos természetkárosítást okozott.

Bizonyosan és elkerülhetetlenül megrongálta az élőhelyet, amely a drága szarvasgomba fajok környezetét biztosítja és megsértette a vörös zónás járványelőírásokat.

Általában a szarvasgombára, csak drága élelmiszer forrásként gondolunk, de a biológiai lebontási folyamatokban és a erdő biológiai egyensúlyában a szarvasgombák fontos szerepet játszanak a növények közötti tápanyagok átadási folyamataiban (mikorrhiza erdő). Még mindig számtalan tudományos kérdőjel vár megoldásra ebben az összetett biológiai csodában.

′′ Ez egy nagyon komoly bűncselekmény” – mondta a Természetvédelmi Park igazgatója, Luciano Sammarone, amellyel az az összes létező szabály teljes figyelmen kívül hagyta és ezen nem enyhít a súlyos tudatlanság sem, amely akár magyarázhatná is az elkövető a természeti értékekhez való hozzáállását. Az parkőrség folytatja az ellenőrzéseket és a szabálysértőkre könyörtelenül lecsapnak.

Szorosan együttműködnek a Parco di Pescasseroli Osztály Erdészeti Csendőrségével, akikkel régóta több fronton is együtt harcolnak a természet károsítók, orvvadászok, szarvasgombatolvajok ellen.

Egy Perigord erdő misztikumával csak egy magyar Terfézia erdő ér fel.