Görögország egyike a világ vezető három olíva termelő nagyhatalmának, az olasz, spanyol görög olíva-trojkának. A világon egyedülállóan a görög mezőgazdasági művelésű területek 14%-t borítják olajfaligetek. Az olíva termesztés görög hagyományai évezredesek és emlékei a trójai háborúk koráig, vagy még messzebb nyúlnak vissza az időben.

Olajfaligetek ókori olimpiai romokkal

Görögországban a Peloponesos-i félszigeten és Kréta szigetén található olajfa ligeteinek gyümölcséből, kizárólag a 3500 éves múltra visszatekintő híres Koroneiki fajta olivabogyóból készül, hideg préseléssel. Nagyon finom gyümölcsös ízű és illatú, olívazöld színű, prémium kategóriás 100% extraszűz olívaolaj. A görög olíva olaj talán nem olyan népszerű és elterjedt mint a az olasz, mégis sokan előnyben részesítik a hellén olíva ízeket. Elsősorban lágyabb íze miatt felkapott a használata. Színe a zöld olíva préselésből eredően aranysárga, amely miatt az ételek esztétikus megjelenítését segíti elő.

 

Zöldes-aranysárga olíva olaj

A bogyók szüretére csak az érés teljes befejezése után kerül sor az olajok ezáltal selymes gyümölcsös jegyeket hordoznak. Az extraszűz préselés speciális görög technológiája kizárja a forróvíz és a vegyi adalékanyagok használatát. Az eljárás során az olaj savassága 0,8% alatt marad. Persze tudnak 2 %-os savasságú olajat is boszorkánykonyhájukban, ahol viszont már nem ismernek megalkuvást a kivételes íz- és aromaélmények varázslatában. A görög olíva olajokat elsősorban „finishing oil-ként, azaz a konyhai műveletek záró, befejező olajízesítőjeként használják, így különösen alkalmasak az illékony szarvasgomba aromák átadó-, vivőanyagának is.

A szarvasgomba aroma legtradicionálisabb megőrzési technológiája, illetve ételízesítőként való használata, a zsírokba olajokba (libazsír, vaj, olíva) zárt és hosszabb távom megőrzött szarvasgomba illat és aroma jegyekkel történik.

A kiválasztott Terfézia „olíva cuvée”-t fekete nyári szarvasgomba (tuber aestívum, uncinatum) legaromásabb késő őszi gumóinak kivonatával ízesítjük, kondimentáljuk. Az így kapott Terfézia negra (fekete) szarvasgombás olíva olaj egy évig is őrzi a szarvasgomba aromákat és feldobja sültjeinket salátáinkat, igazi ízeldorádót teremtve.

Ugyanezen olíva cuvée”-hez azonban adhatunk Tuber Magnatumot Pico-t, azaz a híres albai fehér szarvasgombát is. Trifola d’Alba Madonna, vagy magyar nevén az Isztriai fehér szarvasgomba, azonban sem nem Olaszhonból, sem nem Isztriából származik, hanem immár az éghajlatváltozásnak hála a magyar délvidéki erdőkből Dráva-mentéről, a Gemenci erdőből, avagy a Viharsarokból érkezik. Az intenzív illatú fehér szarvasgombás olaj (Tuber Magnatumot Pico) nemcsak saláták és sültek, hanem édességek kísérő fűszerolaja lehet.

Kóstold meg Te is szarvasgombás olíva olajainkat, 100/250/1000 ml-es kiszerelésben:

  • fekete szarvasgombás olíva olaj: www.terfezia/termékek/olajok/negra
  • fehér szarvasgombás olíva olaj: www.terfezia/termékek/olajok/bianco